Sustainable Webdevelopment Studio

Van Wix naar bijna nix

Naast de overstap van de niet al te efficiƫnte kunstenaarswebsite gemaakt met Wix naar het zelfgehoste WordPress, lag de voornaamste uitdaging in de optimalisatie van alle afbeeldingen.

Spaghetticode

Zogenaamde websitebuilders met drag-and-drop interfaces zijn voor velen een zegen. Met minimale inspanning en kosten kun je snel een website online plaatsen. Echter, achter dit schijnbare gemak schuilt een brij aan overbodige code. Om alle functionaliteiten te bieden die een websitebuilder heeft, moet alle code hiervoor worden geladen, ongeacht of je het nu wel of niet gebruikt.

Deze kunstenaarswebsite gebouwd met Wix was zo’n voorbeeld. Er werden maar liefst 187 verzoeken naar de server gestuurd om de homepage te laden. Ongeveer 50% hiervan was bestemd voor het laden van scripts, terwijl slechts 30% werd gebruikt voor het laden van de paar afbeeldingen op de homepage. De overige 20% was bestemd voor html, css, fonts, enzovoort.

Dit kon aanzienlijk worden verbeterd. Sustaidio heeft een nieuwe website gemaakt op basis van WordPress met een in-huis ontwikkeld lichtgewicht thema. We hebben het zo eenvoudig mogelijk gehouden om alle letterlijk alle ruimte te geven aan de schilderijen op de website.

De nieuwe kunstenaarswebsite met ruimte voor de kunst.

Ruimte voor afbeeldingen

De schilderijen vormden tegelijkertijd de achilleshiel. Media zoals afbeeldingen en video’s zijn over het algemeen de bulk van de data-overdracht op een webpagina. Maar door het moderne webp-formaat te gebruiken, konden we de afbeeldingen comprimeren zonder kwaliteitsverlies. Bovendien hebben we de afbeeldingen geschaald naar een hanteerbaar formaat. et is namelijk niet nodig om een afbeelding met het formaat van de Nachtwacht op je telefoon te tonen.

Uiteindelijk hebben we een website gerealiseerd die slechts 1,3 MB dataoverdracht vereist, waarvan 95,2% is bestemd voor de afbeeldingen. Er zijn nog slechts 19 verzoeken (waarvan 12 voor de afbeeldingen op de homepage). We wilden een site bouwen waar je als bezoeker snel doorheen kunt bladeren, maar die ook zo duurzaam mogelijk is. Met de behaalde score B zijn we dan ook zeer tevreden.

Bekijk de site hier. Ben je ook benieuwd hoe we jouw kunstenaarswebsite kunnen optimaliseren?